Prezes Polskiej Federacji Szpitali. Gubernator i członek Prezydium Europejskiej Federacji Szpitali HOPE. Przewodniczący Rady Naukowej Pharmacann Polska. Prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Koordynowanej Ochrony Zdrowia.
Absolwent Wydziału Lekarskiego Śląskiej Akademii Medycznej. Specjalista chorób wewnętrznych, kardiologii oraz koordynowanej ochrony zdrowia. Lekarz certyfikowany przez the Medical Cannabis Institute, (Virginia, USA). Karierę rozpoczynał w Wojewódzkim Ośrodku Kardiologii w Zabrzu. Po nostryfikacji dyplomu lekarza w USA ukończył szkolenie specjalizacyjne w szpitalach uniwersyteckich w Nowym Jorku oraz Georgii. Następnie lekarz konsultant, szef departamentu medycyny i członek zarządu szpitala oraz nauczyciel akademicki University of Vermont Health Network. Absolwent studiów executive MBA w USA oraz szkoleń podyplomowych na m. in. Harvard Medical School, Temple University School of Medicine i American College of Physician Executives. Posiada doktorat z medycyny University of the State of New York oraz doktorat z nauk medycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego. W roku 1997 uzyskał promocję na stopień docenta, a w 2003 – promocję na stopień profesora nadzwyczajnego medycyny klinicznej na University of Vermont w USA. Profesor w Collegium Humanum Szkoła Główna Menedżerska w Warszawie. Kapitan jachtowy, instruktor żeglarstwa, muzyk zespołu Kardioband.
Specjalista Terapii Konopnych, autorka książek kulinarnych poświęconych diecie bogatej w produkty konopne, autorka działającego od 2015 roku projektu “Konopie w kuchni”, którego celem jest edukacja w kwestiach dotyczących stosowania żywności konopnej oraz prawidłowego odżywiania. Promotorka przepisów wykorzystujących żywność z konopi siewnych oraz ekstrakty medycznej marihuany, które publikuje na autorskim blogu smilingspoon.pl. Autorka publikacji “Konopie w kuchni” (2015 r.) oraz książki “Konopie i marihuana w kuchni” (2020 r.). Osoba zaangażowana w różne projekty edukacyjne w branży konopnej, autorka szkoleń, warsztatów i wykładów z zakresu kuchni konopnej i zdrowego odżywiania. Jest pasjonatką świadomego podejścia do odżywiania oraz diety spersonalizowanej, bazującej na lokalnych produktach.